Strona Testowa :)

SERNIK NA PIERNIKOWYM SPODZIE:

  • SKŁADNIKI:
  • SPÓD
  • 20 dag pierników w czekoladzie (mogą być z nadzieniem), 2 - 3 pierniki zostawić do dekoracji
     
  • MASA SEROWA
  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka (może być twaróg tłusty do zmielenia*)
  • 10 dag masła*
  • 15 dag cukru pudru
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)
  • 1/2 łyżeczki aromatu rumowego
     
  • POLEWA CZEKOLADOWA
  • 7 dag gorzkiej czekolady
  • 3,5 dag masła
  • pokruszone pierniki do dekoracji

Spód:

Tortownicę o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno, wypuszczając papier na zewnątrz, boków nie wykładać papierem i niczym nie smarować.
 
Pierniki (dwa ciastka odłożyć do dekoracji) połamać na kawałki i zmiksować blenderem. Przełożyć do tortownicy, wylepić dno i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Tortownicę wyjąć z lodówki kilka minut przed wyłożeniem masy serowej, aby się lekko ociepliła.

 

Masa serowa:

Wszystkie składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ociepliły. Białka oddzielić od żółtek.
 
Miękkie masło i cukier zmiksować, mikserem na najwyższych obrotach, na puszysty krem, dodawać po 1 żółtku i cały czas miksować, po dodaniu ostatniego żółtka miksować przez ok. 7- 10 minut, aż masa będzie puszysta i gładka. Następnie dodawać stopniowo twaróg sernikowy z wiaderka (wg mnie najlepszy z "Piątnicy") lub zmielony twaróg* i dalej miksować, mikserem teraz na najniższych obrotach, tylko do połączenia się składników. Po koleji dodawać mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy, aromat rumowy i cały czas krótko miksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy serowej i bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką (już nie miskować).
 
Masę serową przełożyć na piernikowy spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C i piec 70 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
 
Całkowicie wystudzony sernik polać polewą czekoladową** i posypać pokruszonymi piernikami. Przechowywać w chłodnym miejscu (ale nie musi to być lodówka).

 

SERNIK TRADYCYJNY:

 

Składniki

 

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
  • 6 jajek
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

 

  • Miękkie masło ubić na puszysto, stopniowo dodawać po jednym żółtku na przemian z łyżką cukru pudru, cały czas dokładnie ubijając składniki.
  • Zmniejszyć obroty miksera do średnich, dodać zmielony ser i połączyć. Teraz dodawać po kolei: cukier wanilinowy, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną cały czas miksując składniki na jednolitą masę. Na koniec wymieszać (delikatnie, ale dokładnie) z ubitymi na sztywno białkami.
  • Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm, posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mielonymi migdałami lub dno wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Masę serową wyłożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piec przez 60 minut. Sernik studzić stopniowo wyjmując z piekarnika (najpierw po trochu otwierając drzwiczki i lekko wysuwając sernik, w końcu wyjąć z piekarnika). Zrumieniony wierzch sernika posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl