SERNIK NA PIERNIKOWYM SPODZIE:
Spód:
Tortownicę o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno, wypuszczając papier na zewnątrz, boków nie wykładać papierem i niczym nie smarować.
Pierniki (dwa ciastka odłożyć do dekoracji) połamać na kawałki i zmiksować blenderem. Przełożyć do tortownicy, wylepić dno i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Tortownicę wyjąć z lodówki kilka minut przed wyłożeniem masy serowej, aby się lekko ociepliła.
Masa serowa:
Wszystkie składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ociepliły. Białka oddzielić od żółtek.
Miękkie masło i cukier zmiksować, mikserem na najwyższych obrotach, na puszysty krem, dodawać po 1 żółtku i cały czas miksować, po dodaniu ostatniego żółtka miksować przez ok. 7- 10 minut, aż masa będzie puszysta i gładka. Następnie dodawać stopniowo twaróg sernikowy z wiaderka (wg mnie najlepszy z "Piątnicy") lub zmielony twaróg* i dalej miksować, mikserem teraz na najniższych obrotach, tylko do połączenia się składników. Po koleji dodawać mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy, aromat rumowy i cały czas krótko miksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy serowej i bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką (już nie miskować).
Masę serową przełożyć na piernikowy spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C i piec 70 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Całkowicie wystudzony sernik polać polewą czekoladową** i posypać pokruszonymi piernikami. Przechowywać w chłodnym miejscu (ale nie musi to być lodówka).
SERNIK TRADYCYJNY: